Het is het jaarlijkse fanclubweekend van de band Normaal. Of zoals het evenement onder de anhangers bekend is: het Høkersweekend. Een weekend van vrijdag 2 tot en met zondag 4 september boordevol livemuziek, gezelligheid, een veiling voor het goede doel en… het afscheid van Henk Kelder, sinds jaar en dag voorzitter van het Anhangerschap, zoals het legioen van Normaalfans zichzelf noemt. Henk Kelder ruimt een belangrijk misverstand uit de weg: “Het Høkersweekend is niet alleen toegankelijk voor fanclubleden. Een ieder is hier welkom.”

Bands die tijdens het Høkersweekend onder meer optreden: De Dizzy Man’s Band 2.0, The Hillbilly Moonshiners, de Ierse band The Logues, The Marshalls en De Halsband en vaste gast de Anhangerschapband: een gelegenheidsformatie die ooit werd opgericht na een weddenschap die Henk Kelder was aangegaan. Tijdens het Høkersweekend wordt er bovendien een veiling gehouden voor Sonom, een stichting die ijvert voor neurologisch onderwijs in Malawi. Ben Jolink stelt voor deze veiling op zondagmiddag een aantal persoonlijke spulletjes beschikbaar, dat onder de hamer gaat onder toeziend oog van Jolink.

En dan is er dus het afscheid van Henk Kelder. Die houdt het na ruim een kwart eeuw voor gezien als voorzitter van het Anhangerschap. En dat terwijl de markante preses uit het Overijsselse Bergentheim vorig jaar tijdens het Høkersweekend nog zijn eigen boek ‘Høken Henkie kreeg. Nu gebruikt hij de gelegenheid om zijn voorzittershamer definitief neer te leggen. Dit voorjaar voelde hij zich vooral chronisch moe. Een bezoek aan de huisarts wees uiteindelijk uit dat hij corona bleek te hebben gehad, waarvan hij maar niet herstelde. Reden voor hem een stapje terug te doen.

Foto: Koos Groenewold