Vrijdag vond op de algemene begraafplaats in Steenderen een herdenkingsceremonie plaats voor de Canadese Luitenant John Gordon (Jack) Kavanagh. Jack Kavanagh kwam op 5 april 1945 om bij de bevrijding van Nederland in de omgeving van Rha. Zijn graf kreeg echter pas 2021 in zijn naam. Door corona kon niet eerder een ceremonie plaatsvinden. Bij deze bijzondere gelegenheid was onder meer een grote groep Canadezen van de Queen’s Own Rifles aanwezig.

Door verschillende oorzaken werd Lt. Kavanaugh als onbekende soldaat in een tijdelijk graf neergelegd in de buurt van de locatie waar hij omkwam. Vervolgens werd hij enige tijd later als onbekende soldaat te ruste gelegd op de Algemene Begraafplaats in Steenderen. Deze huisvest ook de graven van 9 crewleden van de Royal Airforce, Royal Canadian Airforce en een Poolse aircrew die op verschillende momenten in de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Steenderen crashten en sneuvelden. Voorheen stond op het 10e graf de datum 16 april 1945 wat leidde tot jarenlange onduidelijkheid over de identiteit van de overledene. Dit graf werd daarom gezien als het graf van de onbekende soldaat.

In 2001 richtten de inwoners van Rha een monument (een herinneringstuin) op voor de 8 leden van The Queen’s Own Rifles of Canada die op 5 en 6 april 1945 sneuvelden bij de bevrijding van Rha. Op de herinneringsplaquette staat ook Jack Kavanagh vermeld. Op dat moment begon een zoektocht naar de identiteit van de onbekende soldaat op de begraafplaats in Steenderen. Bijna 20 jaar later werd op basis van verschillende onderzoeken geconcludeerd dat de onbekende soldaat in Steenderen John Gordon Kavanagh moet zijn en werden voorbereidingen getroffen om een Headstone Dedication ceremony te houden waarbij John Gordon Kavanagh’s naam op een nieuwe grafsteen op het graf wordt geplaatst.

Foto: Gerrie Evers

Meer foto’s in ons fotoboek

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8