© Foto: RTV Ideaal / Koos Zijp

Tijdens een tweetal Scholierenraadvergaderingen op 15 en 22 februari ontdekken leerlingen van de hoogste klassen van het basisonderwijs in de gemeente Lochem hoe ‘gemeentelijke democratie’ werkt. Tijdens de vergaderingen beslissen de leerlingen zelf welk van drie voorgestelde lessen ze gaan volgen.

Bij de Scholierenraad onderzoeken leerlingen, samen met raadsleden, vragen als ‘Hoe werkt de democratie in Lochem?’ en ‘Hoe werkt de gemeenteraad en wat doet een raadslid?’ en gaan dat ook zelf ontdekken tijdens een Scholierenraadsvergadering. Bij de voorbereiding komt een raadslid uitleg geven in de klas en helpt de kinderen zich voor te bereiden op het debat tijdens de Scholierenraad. De leerlingen kiezen welke twee vertegenwoordigers namens hen in de Scholierenraad plaatsnemen.

Uiteindelijk besluiten de Scholierenraden bij meerderheid van stemmen welk van de drie lessen de groepen gaan volgen. De klasgenoten zijn als publiek en voor ‘achterbanraadpleging’ bij de bijeenkomsten aanwezig. De Scholierenraadsvergaderingen worden voorgezeten door burgemeester Van ’t Erve.

© Foto: RTV Ideaal