De zon scheen uitbundig tijdens de inspiratiedag op natuurbegraafplaats Schapenmeer. De belangstelling was dan ook groot, veel mensen vonden de weg naar dit mooie gebied en lieten zich voorlichten over natuurbegraven en alle facetten die daarbij horen.

Op het terrein was een inspiratiemarkt ingericht met verschillende standhouders die vertelden over de groene uitvaart en alles wat daarbij komt kijken. Van handgemaakte kisten, urnen en wades tot uitvaartfotografie, bijzondere kaarten en een heuse rouwbus waar de familie samen met de overledene vervoerd kan worden. Ook verschillende lokale uitvaartleiders waren aanwezig om hun verhaal te vertellen.

Een bijzonder moment was de uitvaart in scène die plaatsvond in de boskapel. “We krijgen veel vragen over hoe een uitvaart in een bos er nu eigenlijk uitziet. Op deze manier kunnen we mensen laten ervaren hoe het is om een afscheidsceremonie mee te maken op de natuurbegraafplaats”. aldus Inez Liebe van Schapenmeer. De boskapel zat vol met belangstellenden en een grote stoet liep even later achter een violist aan om de kist naar het demonstratie graf te brengen.

Natuurbegraafplaats Schapenmeer ligt in het bos achter de algemene begraafplaats in Vorden. Het totale bos is 65 hectare groot, op een klein deel daarvan wordt begraven. Op een natuurbegraafplaats worden alleen natuurlijke materialen gebruikt bij de begrafenis en de grafrechten zijn eeuwigdurend.

© Foto’s: Pepijn van Diggelen

Meer foto’s in ons fotoboek