© Foto: RTV Ideaal (archief)

Onlangs kwamen inwoners, organisaties, boeren en ondernemers uit Steenderen bij elkaar in de Kei in Steenderen om met elkaar te praten over de toekomst van het dorp. Het was de aftrap van het Dorps Energie Plan (DEP) Steenderen, waarin we met elkaar een plan maken voor de overgang naar duurzame energie. Het was een positieve en inspirerende bijeenkomst, waarbij aanwezigen veel vragen stelden, wensen uitten en meedachten over de mogelijkheden voor een nog duurzamer Steenderen. 10 mensen meldden zich aan voor een DEP Denktank.

Vooraf ontvingen inwoners van Steenderen een enquête in de bus. Maar liefst 220 mensen vulden deze in. De resultaten waren aanleiding voor het gesprek op 5 juli. Van de respondenten woont 41 procent in een vrijstaande woning en heeft 86 procent een koopwoning. De meeste woningen zijn gebouwd tussen 1970 en 1999 en veel woningen hebben energielabel A-C.

Om minder aardgas te gebruiken investeerden mensen al in zonnepanelen, een inductiekookplaat en duurzame gas/stroom. Het komende jaar schaft 10 procent zonnepanelen aan, 9 procent een hybride warmtepomp en 7 procent een waterbesparende douchekop. Volgens de inwoners kan de gemeente helpen door subsidies en leningen aan te bieden, door een collectieve oplossing te organiseren en door collectieve inkoop van maatregelen aan te bieden. 42 procent van de deelnemers staat open voor manieren om collectief, dus samen met buren en anderen uit Steenderen, van het aardgas af te gaan. Nog eens 42 procent geeft aan daar misschien open voor te staan of weet het nog niet.

© Foto: