Joris Nieuwenhuis uit Zelhem is zondag tweede geworden bij de NK Veldrijden in Zaltbommel. Ploeggenoot Lars van der Haar werd kampioen. Nieuwenhuis nam al snel de leiding op het loodzware, modderige parcours langs de Waal, waarbij regelmatig door het water moest worden gelopen. Vrijwel alle concurrenten schudde hij af, alleen regerend kampioen Lars van der Haar bleef bij hem in het wiel, zo schrijft Omroep Gelderland.

In de laatste ronde zette Van der Haar aan en passeerde Nieuwenhuis, die een kapot schoenplaatje had. Dat bleek de beslissing. Op de meet moest de Zelhemmer enkele seconden toegeven op zijn ploeggenoot. “Mijn schoenplaatje liet los. In de tweede ronde kwam ik met het plaatje op een steen. Eerst had ik het niet door, maar hij begon steeds losser te raken. Ja jammer”, kijkt Nieuwenhuis terug. “Normaal trek je met je schoen in de pedaalslag. Dat kon ik nu niet. Heel irritant. Dan moet je een gaatje laten en kun je niet zoveel meer.”

Van der Haar viel in de slotronde nog op de trap. “Ik dacht ‘als hij blijft liggen, kan het nog wel’. Maar ik had daarvoor al door dat het moeilijk zou worden. Ik wist niet dat hij zo op de limiet zat. Hij kwam over de finish en was helemaal kapot, terwijl ik me nog goed voelde”, vertelt de 26-jarige Achterhoeker. Nieuwenhuis kan nu zijn oog richten op het WK in Hoogerheide op 5 februari: “Dan moeten we er daarvoor gaan. De benen zijn verrassend goed.”

© Foto: Omroep Gelderland