© Foto: Omroep Gelderland

Twaalf recreanten die hun chalet op camping Warnsveld niet wilden weghalen, vertrekken nu alsnog. De nieuwe eigenaar, een internationale investeringsmaatschappij, heeft ze uitgekocht. “Deze week is de laatste overeenkomst getekend”, zegt SP-raadslid Mart de Ridder tegen Omroep Gelderland. In december kreeg de camping een nieuwe eigenaar. Die maakte de zestig standplaatshouders al vóór de officiële overname duidelijk dat zij binnen drie maanden zouden moeten vertrekken. Het gevolg: boze en verontwaardigde campinggasten.

“De opzegtermijn is een jaar”, reageerde Fred Koebergen destijds. Al 25 jaar is hij een vast gezicht op de camping. Volgens de koper, Yoko Village, hebben de stacaravanhouders geen enkel recht om op de camping te blijven. Van de vijftig recreanten haalde het overgrote deel de stacaravan dan ook weg. Zo’n vijftien mensen, waaronder Koebergen, verzet zich ertegen. Ze laten van zich horen in de Zutphense politiek en krijgen steun van de landelijke werkgroep Recreanten Recht. Toch hebben ze nu besloten om weg te gaan. “De actiegroep heeft recent collectief besloten om over te gaan op uitkoop”, vertelt raadslid Mart de Ridder. Hij zette zich in voor de rechten van de recreanten én hoopte een betaalbare camping in Warnsveld te kunnen behouden.

Volgens SP-raadslid De Ridder zijn de Warnsveldse recreanten tevreden met het eindresultaat. Zelf zet hij de strijd voor het behoud van betaalbare campings voort. “Dat is iets van de lange adem. Dit speelt op veel meer plekken, denk aan Winterswijk en Tiel. Het is een mode-ding dat campings worden opgekocht door investeringsmaatschappijen. Er moet iets veranderen in de wet.”