Het centrum van Doetinchem wordt in de wintermaanden in de schijnwerpers gezet tijdens ‘Doetinchem VerbindT’. Het lichtproject, dat na enkele testdagen vrijdag echt van start gaat, is een samenwerking tussen het Binnenstadbedrijf, het Stadsmuseum en de VVV.


“Het vergt nogal wat afstemming qua licht, ook omdat ze veranderen qua snelheid en kleur”, vertelt marketeer Sanne de Rijcke van het Binnenstadbedrijf. De lampen staan inmiddels allemaal op de juiste plek, op De Bleek, in het Markt Tennantplantsoen en bij de Catharinakerk. “Die locaties symboliseren de verschillende natuurelementen”, aldus De Rijcke. “Die komen ook weer terug in de kleuren die aan het licht worden gegeven. Donderdagavond wordt de laatste hand gelegd, zodat de lampen vrijdagavond volop kunnen branden in de juiste kleuren.” Het project wordt door de partijen zelf gefinancierd, met een bijdrage van de gemeente, en loopt tot maandag 10 januari.

Aan ‘Doetinchem VerbindT’ wordt door het Stadsmuseum een wandeling gekoppeld. Wandelaars worden langs de elementen water (De Bleek), aarde (Mark Tennantplantsoen), vuur (Catharinakerk) en lucht (kerktoren) geleid. “Voor iedere Achterhoeker zijn de elementen herkenbaar”, denkt directeur Esther Ruesen van het Stadsmuseum. “De bijzondere luchten boven de weilanden, het groen in onze wilde bossen, het water in de Oude IJssel die de regio verbindt en de passie van mede-Achterhoekers voor hun regio.”

Foto: Binnenstadbedrijf Doetinchem