Het voortbestaan van de pontveren in de provincie Gelderland staat onder druk. De provincie Gelderland, een belangrijke financier van de veren, heeft aangegeven geen geld meer te willen stoppen in het Gelders Verenfonds. Bij wijze van protest is het volgende bedacht: op zondag 2 april om 13.00 uur zal een protestsong ten gehore worden gebracht. Het harmonieorkest van Nieuw Leven uit Steenderen werkt aan dit protest mee, samen met shantykoor De IJsselboei uit Brummen en zangkoor Steenrewalt uit Steenderen.

In de jaren 50 werd dit lied vaak gespeeld, vooral op bruiloften. Van origine was het een Oostenrijks lied. De Nederlandse broers Jan en Henk van Dijk schreven een Nederlandstalige tekst met als titel ‘Het lied van de IJssel’. Hoe tranentrekkend de originele tekst was, is in verschillende opnames nog wel te horen. Bij de nieuwe tekst door Jan Bijvank, tevens initiatiefnemer, ligt de nadruk op het enorme belang van de pontveren voor de leefomgeving, maar ook voor het toerisme, de forens, en niet te vergeten het onmundig missen van de verbinding als de plannen van de provincie niet worden teruggedraaid.

Iedereen die mee wil zingen met het orkest en met de beide koren wordt uitgenodigd om op 2 april om 13.00 uur bij een van beide veerstoepen aanwezig te zijn. Aan de Bronkhorster zijde zingt zangkoor Steenrewalt en aan de Brummense zijde het shantykoor De IJsselboei, telkens bijgestaan door het harmonieorkest dat op het pontveer plaats neemt. Het lied zal dus aan beide oevers een keer worden gezongen en gespeeld.

© Foto: Menno Leistra