Lochem wil in samenwerking met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers een asielzoekerscentrum vestigen op de voormalige jeugdzorglocatie aan de Ampsenseweg. In eerste instantie moeten 65 alleenstaande minderjarigen een plek krijgen, maar mogelijk worden dat er in de toekomst meer.

“De spreidingswet die nu door de Eerste kamer lijkt te worden aangenomen geeft iedere gemeente de verplichting om vluchtelingen op te vangen”, aldus burgemeester Sebastiaan van ’t Erve. “De verplichting die wij krijgen zullen wij ook op die locatie gaan uitvoeren.” Tot nu toe zorgt de opvang van asielzoekers, maar ook van Oekraïners, volgens de burgemeester niet voor grote problemen in Lochem. “Op alle locaties gaat het hartstikke goed”, aldus Van ’t Erve. “In het begin was het vooral schrikken, maar nu het enige tijd loopt zien wij dat het goed gaat.”

Ook zonder spreidingswet pakte Lochem de opvanghandschoen al op. De asielzoekers die nu worden opgevangen in hotel De Paasberg verhuizen als eerst naar de Ampsenseweg. Hoe groot het asielzoekerscentrum daarna exact wordt, is volgens de burgemeester nog niet duidelijk. “Dat zal afwachten worden, de COA heeft het plan om het terrein te kopen. Het is een groot terrein dus ze zullen plannen maken wat ze met het terrein willen”, laat de burgervader weten.

Tegelijkertijd gaat de gemeente een stap zetten in de opvang van Oekraïners. Lochem wil tijdelijke woningen plaatsen op sportterrein Detmerskazerne in Eefde en het Smitskamp-terrein in Gorssel. “In Gorssel en Eefde komen ieders 35 woningen te staan, voor Eefde geldt ook dat IJsseldal twintig permanente woningen wil realiseren”, aldus wethouder Marja Eggink. Lochem belegt op 1 februari een informatiebijeenkomst over het asielzoekerscentrum in het gemeentehuis. Voor de opvanglocaties voor Oekraïners volgen op 6 en 7 februari ook bijeenkomsten.

De twintig extra woningen die IJsseldal wil bouwen, gaan naar mensen die met spoed een woning zoeken. Het is volgens wethouder Eggink het streven om met de tijdelijke woningen twee vliegen in een klap te slaan, door ze er mogelijk permanent te laten staan. “Wij hebben twee locaties aangewezen die in onze kernvisie aangewezen zijn voor woningbouw”, laat de wethouder weten. “Wij hebben van de raad de opdracht gekregen om daar snel woningen te realiseren, maar ook om Oekraïners te huisvesten”, aldus Eggink. “Hier komen dus een aantal dingen samen.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

©️ Foto: REGIO8