De stress is hoog als je leeft van een uitkering en met twee pubers woont in een slecht geïsoleerde huurwoning. Sanne Hoogebeen uit Lochem kijkt iedere dag op de slimme meter. “Niet zo goed voor je zenuwen, maar ik wil voorkomen dat we zo weer 700 euro moeten betalen zoals in december.”

De woning van Sanne is niet de slechtste, weet ze, maar ook bij lange na niet de beste. En de verhuurder maakt geen haast met grote ingrepen, maar ook niet met kleine reparaties. “Ik heb 1,5 jaar gewacht op een nieuwe voordeur omdat de oude er scheef in zat.” Viverion heeft wel enkele zonnepanelen neergelegd en de vloer geïsoleerd.

Afgelopen twee raadsvergaderingen kwamen energielabels en renovaties ter sprake aan de tafels van de gemeenteraad. Daar bleek dat de woningcorporaties IJsseldal en Viverion plannen hebben woningen met labels E t/m G te renoveren t/m 2028. De woning van Sanne heeft op papier label C, dus die zal zelfs nog niet aan de beurt zijn. De gemeente meent dat het aan de corporaties is of ze er iets aan willen doen. LochemGroen! en PvdA zetten in op versnelling van renovaties. Dit zal ter sprake komen in de volgende raadsvergadering op 13 maart.

”IJsseldal stuurde een brief naar de gemeenteraad met nadere uitleg over plannen op de korte termijn, zoals het leggen van panelen” laat LochemGroen! weten.

© Foto: RTV Ideaal