Door een nieuwe staking rijden er dinsdag geen Arriva-treinen van en naar de Achterhoek. Ook het busvervoer in de regio wordt flink geraakt, de vervoerder schat in dat ongeveer 55% blijft rijden. De staking is de aftrap van een nieuwe reeks.

Medewerkers in het streekvervoer komen nog altijd in actie voor een betere cao. Vorige week werd er op woensdag en vrijdag ook al actiegevoerd, na eerdere stakingen in januari. Vakbonden FNV en CNV hebben opgeroepen om de komende zes weken in totaal vijftien dagen het werk neer te leggen in een ‘stakingsreeks’. Ook deze donderdag en vrijdag wordt het openbaar vervoer in de Achterhoek daardoor vermoedelijk geraakt, evenals volgende week maandag, woensdag en vrijdag.

De stakingsreeks vanuit de vakbonden loopt door tot vrijdag 7 april, waarbij elke week meerdere dagen wordt gestaakt. Arriva komt elke dag met een update in hoeverre bussen en treinen blijven rijden. De vervoerder raadt reizigers aan om voor vertrek een reisplanner te raadplegen.

Vakbondsbestuurder Marijn van der Gaag legt de noodzaak van de actie uit: “Staken is echt de laatste strohalm die mensen hebben om werkgevers duidelijk te maken dat de maat vol is. Passagiers gratis mee laten rijden, zoals vaak als alternatief geopperd wordt, is geen oplossing. Door een rechterlijke uitspraak mogen werkgevers dan het loon inhouden.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8 (archief)