Van talentvolle jonge sporters wordt veel gevraagd. De weg naar de absolute top is lang en wie vroeg begint heeft meer kans om later de top te bereiken. Dat betekent wel dat dat die jonge sporters veel ‘ballen in de lucht’ moeten houden. Naast het sporten vragen ook de school en het sociale leven het nodige van deze talenten. Het Metzo College in Doetinchem gaat samenwerken met Topsport Gelderland en wordt op 21 april dus een officiële samenwerkingsschool. Hiermee kan het Metzo College de leerlingen, die ook aan topsport doen, nog beter ondersteunen en begeleiden.

“Wij bieden onze talentvolle leerlingen al een aantal jaar veel mogelijkheden om sport en school goed te combineren”, vertelt topsportcoördinator Marco Mateman. “Op dit moment hebben wij 22 jongens die voetballen bij De Graafschap en elke dag de ruimte krijgen om op tijd bij de middagtraining aanwezig te zijn. Daarnaast hebben we in de school twaalf andere sporters die talent hebben en ook gebruik kunnen maken van de topsport faciliteiten. Zo hebben we onder andere karters, motorcrossers, kickboksers en zwemmers die goed meedraaien in de Nederlandse top.” Als topsportcoördinator is het de taak van Mateman om contact met zijn college docenten te houden, te inventariseren welk schoolwerk er gebeuren moet als de topsporters bijvoorbeeld een week deel nemen aan een toernooi en dat samen met de betreffende leerling af te stemmen.

Op 21 april gaan alle leerlingen van het Metzo aan de slag met topsport. Er komen vijf talentvolle jonge topsporters naar de school om in de klas iets te vertellen over hun sport en de weg naar de top. Het gaat om tennisser Mart de Lijster, atlete Sarah Peerik, volleyballer Luuk Hoge Bavel, judoka Hilde Jager en wielrenner Arvid de Kleijn.

Foto: Metzo College