Bij basisschool “De Haven” rijden er sinds september bijna 25 procent minder auto’s in de schoolomgeving. De afgelopen maanden moest het beloningssysteem ‘High Five’ kinderen en ouders stimuleren om de auto te laten staan. En met succes: meer kinderen kwamen lopend of fietsend naar school of legden het laatste stuk zonder auto af.

Elk kind heeft een ‘slim’ polsbandje. Hiermee kunnen ze High-Five palen scannen die ze onderweg of in de fietsenstalling tegenkomen. De punten die ze verdienen kunnen worden ingeruild voor beloningen. Denk aan een bioscoopticket, een gadget voor op de fiets of een leuk uitje in de gemeente Doetinchem. Het proeftraject liep in nog een aantal andere gemeenten. “Onze school ligt tussen verschillende drukke wegen. Er is weinig parkeergelegenheid. We zochten al een tijdje naar een goede oplossing om het zo veilig mogelijk te maken voor onze kinderen” aldus Marca Liebrand, directeur van CBS De Haven in Doetinchem.

Veel ouders merken dat het, sinds de start van het project, rustiger en veiliger is in de straat van de school. Ouders die toch met de auto komen, parkeren vaak verder van school af.

© Foto: High Five