Op zaterdag 3 en 10 september openen diverse tuineigenaren hun tuin voor bezoekers aan de landelijke Nationale Tuin & Klimaat Route. Tijdens de introductie door de eigenaar en een gezellige wandeling door de tuin kunnen tips en ideeën verzameld worden om aan de slag te gaan in de eigen tuin. Ook in de regio Harfsen kunnen tuinliefhebbers terecht. Theo Smidt en Atty van de Brake uit Harfsen stellen hun tuin open tijdens de genoemde zaterdagen. Vooraf aanmelden voor een bezoek aan een tuin is nodig.

Op het platform Tuinklimaatroute.nl staan alle te bezoeken tuinen op een rijtje. Via de filters aan de rechterkant is het mogelijk een tuin in de buurt te zoeken. De tuin van het stel uit Harfsen heeft ondermeer twee vijvers, waarvan één zwemvijver, een fruitboomgaard, insectvriendelijke bloemen en struiken, een aarden wal met schuilplekken voor dieren, een composthoop en een bessenplukpad. Door de hele tuin heen staan ook veel kunstwerken.

Naast de tuin is in Harfsen ook het energieneutrale en duurzaam gebouwde huis te bezoeken als hier interesse voor is. Smidt en Van de Brake gaven in januari een rondleiding door hun huis in het tv-programma BinnensteBuiten en schreven een boek over hun energieneutrale bouwconcept.

Foto: Tuin in Harfsen