In Barchem en Lochem is er gestart met een serie dialooggesprekken om met elkaar van gedachten te wisselen over de voedselconsumptie, -productie en het landschap. Een groep van ongeveer 30 inwoners, een horeca-ondernemer en de eigenaar van supermarkt Plus Cornelis in Lochem hadden zich hiervoor aangemeld en zaten vrijdag 17 februari bij elkaar op de hooibalen in de stal van boer Rene Lubberdink in Barchem.

René Lubberdink nam het gezelschap mee in de geschiedenis van de boerderij. Hij vertelde hoe hij en zijn vrouw het familiebedrijf van zijn schoonouders hebben overgenomen. Zoals menig boer groeide het bedrijf in de loop van de jaren. Het doel was om door te groeien naar 120 melkkoeien, maar toen kwamen de fosfaatregels. Voor René Lubberdink op een ongunstig moment, omdat de laatste dertig koeien nog niet op stal stonden. René ging lezen en leren. Hij las over klimaatverandering, de rol van de landbouw hierin, het belang van de bodem en het belang van (bio)diversiteit.

Na de inspirerende rondleiding is met elkaar uitgewisseld over wat boeren als René nodig hebben om verder te komen. Daaruit kwamen verschillende onderwerpen naar voren. De middag bood voor de deelnemers veel inspiratie en ook stof tot nadenken. De volgende bijeenkomst vindt plaats op 2 maart bij Plus Cornelis. Daar krijgt de groep een kijkje achter de schermen bij de supermarkt en onderzoeken we ons eigen gedrag.

© Foto: Natuurlijke Gesprekken Barchem-Lochem