De Oorlogsgravenstichting heeft dinsdag een nieuwe steen geplaatst op het graf van het Gorsselse oorlogsslachtoffer Hendrik Jan Beltman. In de vorige steen zijn er door de loop er der jaren verschillende scheuren ontstaan, waarna besloten is om deze te vervangen door dezelfde karakteristieke witte steen die gekenmerkt worden door de Nederlandse leeuw en te vinden is op Nederlandse oorlogsgraven over de hele wereld. Beltman ligt begraven op de gemeentelijke begraafplaats in Gorssel.

Op 2 juni 1944 wordt Hendrik Jan Beltman gearresteerd tijdens een controle, omdat hij een valse zegel in zijn persoonsbewijs heeft. Hij wordt naar het Huis van Bewaring in Arnhem gebracht, waar hij door het verzet uit wordt bevrijd. Op de vlucht is hij echter opnieuw opgepakt. Hij belandt uiterlijk in kamp Böhlen in Lippendorf, Duitsland. Daar is hij op 22 november 1944 overleden op 22-jarige leeftijd. In 1950 is zijn lichaam overgebracht naar zijn geboortedorp, dichtbij onder andere zijn ouders.

Nederland telt 180.000 oorlogsslachtoffers. De Oorlogsgravenstichting houdt het offer dat deze mensen brachten in ere door hun graven te onderhouden of hun naam aan te brengen op een monument, hun levensverhalen te registreren en door te geven aan komende generaties. Namens de Nederlandse overheid beheert de Stichting wereldwijd 50.000 Nederlandse oorlogsgraven.

© Foto: Oorlogsgravenstichting