De voedsel- en kledingbank in Zelhem werkt sinds zaterdag vanuit een nieuwe locatie bij voetbalclub ZZC’20. Burgemeester Marianne Besselink verzorgde de opening van de plek in de kantine van voormalig voetbalvereniging VV Zelhem, waarin de organisatie weer toekomstbestendig is.

“Dit is echt fantastisch”, aldus voorzitter Peter Bob Peerenboom van de voedselbank. “We zijn echt heel erg blij want we zaten op een locatie in Zelhem, een soort houten noodgebouw, en nu hebben we een definitief gebouw met dubbel glas, goede verwarming en goede verlichting.” De organisatie moest de voormalige locatie aan de Doctor Grashuisstraat verlaten omdat het pand wordt gesloopt.

Dat de noodzakelijkheid van een nieuw onderkomen voelbaar is in het dorp, werd duidelijk toen de organisatie op zoek ging naar een nieuwe plek. “De coördinator in Zelhem liet in de wandelgangen horen dat we een nieuwe locatie zochten en binnen twee weken waren we dit op het spoor”, aldus de voorzitter. “Toen hebben we samen met de voetbalclub onderhandeld of we eruit konden komen en binnen twee weken was het geregeld.”

De samenwerking in het dorp doet burgemeester Besselink goed. “Het is ongelofelijk fijn dat je ziet waar Zelhem dan weer groot in kan zijn”, laat Besselink weten. “Door als dorp dit op te pakken, door de verhuizing mogelijk te maken, door de voetbal die niet alleen met de locatie helpt maar ook met vrijwilligers.” De voormalige kantine op Sportpark de Pol aan de Vincent van Goghstraat werd door vrijwilligers van de voetbalvereniging opgeknapt.

In 2022 steeg het klantenbestand van de voedselbank in Zelhem met 35% naar ongeveer vijftig en hier zit voorlopig geen terugloop in. “We blijven stabiel hoog en we weten niet wat het gaat doen”, schets Peerenboom. “Mensen krijgen hun jaarafrekening nog en die komen dan alsnog in de problemen, niemand die het weet.” Ook voor de gemeente is de rol van de voedselbank van groot belang: “We zien dat het nodig is en zeker in deze tijd waarin mensen toch meer problemen hebben om hun rekening te kunnen betalen.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto’s: Gerrie Evers

Meer foto’s in ons fotoboek