Machteloos en boos. Zo voelde de Oekraïense Veronika uit Arnhem zich de afgelopen dagen vanwege de oorlog in haar geboorteland. Niets doen is voor haar geen optie, daarom is de 26-jarige met hulp van haar werkgever Cervo Group in Didam een inzamelingsactie gestart voor Oekraïense vluchtelingen.

Veronika Rohozhkina is inmiddels vijf jaar in Nederland, maar heeft nog veel familie en vrienden in Oekraïne wonen. Zelf komt ze uit Drohobych, in de regio Lviv. Haar ouders zijn afgelopen week naar Polen gevlucht. “Zij zijn gelukkig veilig nu, maar veel vrienden en familie zitten nog in oorlogsgebied”, vertelt Veronika tegenover Omroep Gelderland met haar mobieltje in de hand waarop ze continu de berichten van iedereen in haar kennissenkring volgt. “Ik heb vrienden in Kiev, die verblijven nu in een berging van hun flatgebouw en proberen daar hulp te bieden aan mensen die het nodig hebben.”

Het zijn emotionele dagen voor Veronika. “Ik dacht zaterdag en zondag ineens, ik moet naar Oekraïne toe, iets doen om te helpen. Maar hoe dan? Toen ik het er op mijn werk over had kwamen we op het idee om een inzamelingsactie te houden.”

Foto: Omroep Gelderland