Speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking vindt op 12 juni in Hart van Berkelland een open dag plaats van 10.30 tot 15.00 uur. Het crematorium is die dag sfeervol aangekleed, met bloemstukken in de aula op en naast de kist. Echt zoals het eraan toe gaat bij een uitvaart. Er is gevarieerde live muziek met zang en gitaar.

Gert Brinkhorst zit bijna veertig jaar in het uitvaart vak. “In al die jaren heb ik tijdens open dagen in crematoria zelden iemand met een beperking gezien. En dat terwijl er op zo’n open dag toch meestal enkele duizenden mensen aanwezig zijn”, vertelt Brinkhorst, directeur van crematoria Hart van Berkelland in Haarlo en De Omarming in Zutphen. Peter Dibbets benaderde Gert om een open dag te houden speciaal voor mensen met een beperking en hun familie, vrienden en begeleiders. “Daar hoefde ik niet over na te denken. Ik heb meteen ja gezegd”, zegt Gert. De moeder van Peter weet dat er veel ouders zijn die hun kind niet meenemen uit bezorgdheid.

In crematorium Hart van Berkelland in Haarlo zijn op 12 juni verschillende soorten rouwvervoer te zien zoals rouwauto’s, maar ook een uitvaart bus. In het crematorium is een looproute die de bezoekers langs de ontvangstruimte, aula, verzorgingsruimte, rouwkamer, familiekamer en crematie-ovenruimte leidt. Ter ondersteuning krijgen de belangstellenden een notitieboekje met daarin de foto’s van de diverse ruimtes.

Foto: Hart van Berkelland, Vlnr Gert Brinkhorst, Peter Dibbets en mevrouw Dibbets.