In de Remigiuskerk van Steenderen is zaterdag 14 oktober de expositie over schilder Herman Dijkjans. Jan Bijvank van de plaatselijke commissie van de stichting Gelderse Kerken heette de genodigden welkom en gaf het woord aan Wouter Derksen. Hij belichtte de levensloop van Dijkjans en diens belang als streekgebonden schilder.

Herman Dijkjans schilderde naast zijn woonplaats Warnsveld ook graag in Zutphen ook het gebied van de huidige gemeente Bronckhorst. In de tentoonstelling zijn de dorpen Steenderen, Baak, Vierakker en het kleinste stadje van Nederland Bronkhorst goed vertegenwoordigd. Daarnaast biedt de kerk ruim plaats aan zijn weergaven van IJsselgezichten, portretten, de weidse Achterhoekse natuur (veel knotwilgen) en bloemstukken. In het koor van de kerk is Dijkjans’ ontwikkeling als schilder te volgen.

In totaal zijn er ruim 100 olieverfschilderijen en aquarellen te zien, beschikbaar gesteld door particulieren, de gemeente Bronckhorst en de stedelijke musea van Doetinchem en Zutphen. Bij de tentoonstelling is door de stichting Gelderse Kerken in samenwerking met de Historische Vereniging Steenderen een brochure uitgegeven, waarin een uitgebreidere biografie van Wouter Derksen is opgenomen, een beschouwing van het werk van Herman Dijkjans door kunsthistoricus Frank van der Ploeg en een bijdrage met persoonlijke verhalen van een aantal inwoners uit Steenderen die werk hebben aangedragen voor de tentoonstelling.

De tentoonstelling is geopend van 14 tot en met 22 oktober en extra te bezichtigen op 29 oktober, 4 en 5 november van 11.00 tot 17.00 uur.

© Foto: Barbara Keijzers