Foto: REGIO8

Met een paar nieuwe gezichten is De Graafschap maandagavond op de tijdelijke thuisbasis in Zelhem gestart aan de voorbereiding op een nieuw seizoen in de eerste divisie. Supporters hopen als altijd op promotie, maar het is nog afwachten met welke selectie trainer Jan Vreman gaat werken.

“Het is wel lekker om weer op het veld te staan”, vindt linksback Alexander Büttner. De 35-jarige verdediger keerde twee jaar geleden terug naar Doetinchem om te promoveren met De Graafschap. Die droom leeft nog steeds bij de oud-Mancunian, maar of het realistisch is? “Dat weet je nog niet, de teams zijn nog niet in orde, maar je moet er altijd in geloven. Als je dat niet doet zou dat niet goed zijn. Mijn mentaliteit is om het weer te proberen. We moeten zien dat we het als team dit jaar wel doen. Dat geloof is het belangrijkste, dan kan je samen iets moois bereiken.”

Nieuwkomers Sten Kremers, Yannick Eduardo en Ibrahim El Kadiri stonden op het veld van ZZC’20, net als enkele jeugdspelers. De supporters zijn als altijd hoopvol, hoewel De Graafschap alweer voor het zesde jaar op rij in de eerste divisie speelt. Qua speelstijl is trainer Vreman niet van plan om veel anders te doen dan in de vorige jaargang, wel wil hij meer kunnen schakelen tussen formaties. “Dat er af en toe een wisseling kan zijn is wel handig. We willen verrassend zijn voor een tegenstander, zodat ze er meer moeite mee hebben.”

Een deel van de ‘gouden generatie’ van De Graafschap valt deze zomer uit elkaar. Devin Haen is verkocht aan Feyenoord, terwijl NEC een miljoen euro over heeft voor Basar Önal. Daarmee verliest Philip Brittijn zijn maatjes. “Je hebt natuurlijk de hele jeugd met ze gespeeld, dus het is wel jammer dat je niet met elkaar op het veld staat, maar voor hun is het leuk”, zegt Brittijn, die zelf ook op de nodige verlanglijstjes staat. “Ik heb intern geen vertrekwens uitgesproken, maar ik zit al wel een tijdje bij De Graafschap. Een stap kan, maar ik ben nu nog De Graafschap-speler.”

Of Alexander Büttner de groeibriljanten nog probeert te bewegen om langer op De Vijverberg te blijven? “Ik probeer de jongens juist meer te helpen om de stap te maken”, zegt de linksback, die recent weer vader werd. “Dat heb ik bij Bassie (Basar Önal, red.) en Camiel (Neghli, red.) gedaan. Het is mooi als dat soort jongens zo’n stap maken en ik probeer een soort voetbalvader voor ze te zijn. Het zijn hele goede talenten, hele goede voetballers, dan weet je dat een club ze weg kan komen halen. Maar, zolang ze bij De Graafschap spelen, spelen ze bij een hele mooie club.”

De selectie die maandagavond op het veld stond, is niet de ploeg voor de eerste competitiewedstrijd tegen FC Volendam. Technisch directeur Peter Bijvelds heeft een spits, rechtsbuiten, middenvelder én een verdediger op zijn wensenlijstje staan, maar trainer Vreman heeft één duidelijke wens: “Dan denk ik aan een rechtsvoor, dat is een prioriteit. Voor de rest moeten we eerst kijken hoe het uitpakt.”

Voor het seizoen begint, spelen de Doetinchemmers eerst de nodige oefenduels. Zaterdag staat de eerste op het programma, in Aalten tegen De Treffers. De komende weken speelt De Graafschap onder meer tegen Al Nasr, PEC Zwolle, Fortuna Sittard en Jong Feyenoord. Voor de oefenwedstrijd tegen Achterhoek Cup-winnaar SDOUC wordt nog een nieuwe datum gezocht.