Hans Martijn Ostendorp stopt als algemeen directeur van De Graafschap en wordt burgemeester van Buren. Ruim vijf jaar geleden koos de bestuurder voor zijn droombaan bij de Doetinchemse voetbalclub, maar nu heeft hij in de gemeente in Rivierenland een nieuwe droombaan gevonden.

“Ik had niet de indruk dat mijn rol bij De Graafschap klaar is, maar wel dat deze gemeente en de uitdagingen die er liggen op mijn lijf geschreven zijn”, zegt Ostendorp, die in oktober besloot te solliciteren op de functie. “Rond de Kerstdagen zijn de eerste gesprekken met de vertrouwenscommissie geweest. Daar voelde ik vanaf het eerste moment een klik mee en dat is niet weggegaan. Dinsdagavond, toen ik na de voordracht naar Buren reed, is dat gevoel alleen maar versterkt.”

De Graafschap was overvallen door de timing van het besluit, laat voorzitter Martin Mos weten. De raad van commissarissen (RVC) wil op korte termijn besluiten nemen over de toekomst. Niet alleen Mos was verrast, blijkt uit de telefoon van Ostendorp, die dinsdagavond ontplofte: “Ik had toen ik weer thuiskwam uit Buren 360 appjes. Ik kreeg net ook een bericht van een kritische supporter die zei: ‘dank dat je de warmte hebt teruggebracht in de club’. Toen moest ik wel even slikken.”

Op sportief vlak maakte Ostendorp één promotie mee, in 2018 onder trainer Henk de Jong. Na de degradatie in het seizoen daarop, stond de club in 2020 op de drempel van een terugkeer in de eredivisie. De voetbalbond besloot in dat coronajaar echter de competitie stil te leggen. “De diepste pijn blijft toch zitten in de vergadering waarin de KNVB besloot De Graafschap niet te laten promoveren”, aldus Ostendorp. “Dat vind ik nog steeds een van de grootste punten van onrecht. We hebben ons eroverheen gezet, maar dat zijn momenten die ik altijd herinner.”

Ostendorp wordt waarschijnlijk vrijdag 10 maart geïnstalleerd als burgemeester in de gemeente met een kleine dertigduizend inwoners. “Ik kreeg van een van de raadsleden al een berichtje van: ‘ik zal ze krijgen bij De Graafschap’”, zegt Ostendorp lachend. “’’Jullie hebben destijds Youssef El Jebli weggehaald bij FC Lienden, dan halen wij nu de directeur naar Lienden.’ Zo is geschied, daar ben ik blij mee, maar deze club zal voor altijd in mijn hart blijven.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8