De gemeente Berkelland organiseerde op woensdag 8 februari opnieuw een bijeenkomst ‘Groep 8 aan de macht’ voor kinderen uit groep 7/8. Basisschool de Sterrenboog uit Beltrum en de Driesprong uit Ruurlo gingen ervandoor met een prijs van 250 euro om hun voorstellen te realiseren. De leerlingen zullen zich dit schooljaar nog inzetten om hun voorstel uit te gaan voeren.

Ruim 100 leerlingen van 6 basisscholen in Berkelland deden mee aan ‘Groep 8 aan de macht’. Op speelse wijze maakten deze jonge inwoners kennis met lokale democratie. Onder leiding van burgemeester Joost van Oostrum grepen zij de macht tijdens twee kinderraadsvergaderingen. Vanuit hun standpunt presenteerden zij voor even een eigen politieke partij. De kinderraadsleden wisselden standpunten en meningen uit over hun eigen voorstellen. Uiteindelijk werd democratisch gestemd voor het beste voorstel.

Tijdens de eerste raadsvergadering besloot de kinderraad dat de Sterrenboog een prima voorstel had om een gezonde wandelroute uit te zetten, waarlangs ook bordjes komen te staan met informatie over wat gezonde voeding is. Tijdens de tweede raadsvergadering won het voorstel van de Driesprong. Zij gaan nu een spel ontwikkelen, zodat er minder op telefoonschermen gekeken wordt. Beide voorstellen passen mooi bij het gekozen thema: het verbeteren van de gezondheid.

Naast de raadsvergadering kregen de kinderen ook een rondleiding door het gemeentehuis en werd een quiz gespeeld. Dit onder leiding van enkele raads- en commissieleden.

© Foto: Gemeente Berkelland