© Foto: RTV Ideaal (archief)

Het eikenprocessierupsseizoen start binnenkort weer. Voor 2023 is de verwachting dat er 50 procent minder eikenprocessierupsen zullen zijn. Dit komt onder meer door de weersomstandigheden en maatregelen die afgelopen jaren genomen zijn door de gemeente Bronckhorst. Veel nesten zijn tijdig verwijderd wat leidt tot minder nesten en ook de natuurlijke bestrijding die ingezet werd, bleek succesvol.

Door de verwachte vermindering van de plaagdruk, past de gemeente Bronckhorst de biologische bestrijding aan. Op www.bronckhorst.nl/eikenprocessierups staat een kaart met de bestrijdingsmaatregelen per locatie. ”Bij een normaal verloop van de temperatuur zijn de eerste rupsen met brandharen rond 23 mei te verwachten. De brandhaartjes kunnen zorgen voor irritatie aan huid, ogen en longen. Wij doen er alles aan om deze overlast zoveel mogelijk te beperken. Een jaar met minder eikenprocessierupsen geeft ons de mogelijkheid om verder aan de slag te gaan met ecologisch beheer” aldus de gemeente Bronckhorst.

In Nederland zijn meer dan 30 soorten natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, waaronder insectensoorten, vogels en vleermuizen. Ook helpt het dat de bermen ecologisch worden beheert door de gemeente. Door soms minder en soms anders te maaien wordt er gezorgd voor de bloemen en kruiden in de bermen.

© Foto: RTV Ideaal (archief)