© Foto: REGIO8 (archief)

De Provincie Gelderland wil in het voorjaar van 2026 de N315 tussen Doetinchem en Ruurlo aanpakken. Een wegverbreding van ruim twee kilometer en het kappen en terugplaatsen van meer dan honderd bomen valt onder het plan.

“Voor de werkzaamheden moeten er bomen worden gekapt, maar de bomen die worden weggehaald worden gecompenseerd”, laat de provincie weten. Ongeveer veertig bomen worden neergehaald om de wegverbreding van twee kilometer lang te realiseren. Ten noorden van Zelhem wordt de N315 een stuk breder gemaakt zodat de weg veiliger wordt. Ook worden er in de bochten bij de Oude Zelhemseweg en de Aaltenseweg nieuwe geleiderails geplaatst.

Ook worden er zeventig bomen nabij Veldhoek gekapt vanwege de slechte staat van de bomen. De grootschalig kap wordt gecompenseerd door de provincie. “Er worden 196 nieuwe laanbomen aangeplant en ruim 9.000 m2 houtsingels met daarin zo’n 1100 boomvormers (een brede strook grond met daarin jonge bomen red.)”, zo laat Gelderland weten. Samen met onder andere omwonenden, boeren, Veilig Verkeer Nederland en de gemeenten Bronckhorst, Doetinchem en Berkelland is nagedacht over het terugplaatsen van de bomen en welke locaties geschikt zijn.

Belanghebbende kunnen nog tot begin juli beroep aantekenen tegen de plannen van de provincie. Mocht dit niet het geval zijn, kan het plan worden uitgewerkt. In het voorjaar van 2026 hoopt de provincie te kunnen starten met de werkzaamheden, in de tweede helft van dat jaar moet de N315 weer toekomstbestendig zijn.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8