Iedere dag stipt om 18.00 uur zit Han van der Lans in Hummelo achter zijn laptop. Hij zet dan tien quizvragen online over monumenten in de gemeente Bronckhorst. Het blijkt een schot in de roos: zeshonderd Achterhoekers testen dagelijks hun kennis, en zelfs in Amerika en Spanje spelen er mensen mee. “Achterhoekers die zijn verhuisd houden zo toch nog een beetje binding met de regio” aldus Hans tegen Omroep Gelderland.

In totaal telt Bronckhorst ruim 815 monumenten, en die krijgen volgens van der Lans veel te weinig aandacht. Als voorzitter van de Open Monumentendag Bronckhorst bedacht hij daarom een spel, zodat mensen dagelijks wat leren over het erfgoed in hun omgeving. Vijf vragen over het hoe en wat achter dit online spel.

“Niet iedereen realiseert zich dat veel mooie panden hier monumenten zijn. Op Open Monumentendag laten we de monumenten zien, maar eigenlijk wil je het hele jaar door aandacht voor dit erfgoed. Zodat mensen gaan beseffen wat het verhaal is achter een gebouw en zodat ze zien dat er mensen zijn die deze plekken in stand houden. Iedere dag publiceer ik daarom op de website van Open Monumentendag Bronckhorst een spel. Uit de database met 3000 vragen selecteer ik er elke dag tien.”

Foto: Omroep Gelderland