Recreatieve fietsers stappen vaker op de pedalen en oordelen gunstiger dan vijf jaar geleden over de mogelijkheden om te fietsen in Gelderland. Recreatieve fietsers in Gelderland geven het fietsen in deze provincie een 8,4. Dat is goed voor een gedeelde tweede plaats met Zeeland. De beste provincie om te fietsen is Drenthe (8,5). De provincies Overijssel, Friesland en Noord-Brabant delen de derde plaats (8,3). Dit blijkt uit onderzoek van de ANWB.

Toch zien recreatieve fietsers ook verbeterpunten voor Gelderland. Veiligheid en comfort van de fietspaden en wegen kunnen volgens de helft van de fietsers beter. Fietsers storen zich met name aan te smalle paden. Ook drukte op fietspaden, snelheidsverschillen en asociaal gedrag zijn voor een toenemend aantal fietsers een ergernis. Een probleem dat in 2016 alleen speelde in de Randstad.

Bijna tweederde van de recreatieve fietsers maakt tenminste één of meerdere tochten per week. Zij leggen veel kilometers af; een gemiddelde tocht van een e-biker ligt tussen de 30 en 50 km, wielrenners leggen vaker tussen 50 en 70 km of meer af en ‘gewone’ fietsers zijn goed voor afstanden tot 30 km.

Foto: ANWB