© Foto: ROVA

ROVA start met een proef waarbij vrachtwagens, ook wel zijladers genoemd, containers wegen vóór ze te legen. Het gaat om de containers met pmd (plastic, metaal en drankkartons). Deze proef loopt in 13 gemeenten, zo ook in Oost Gelre. Het doel van de proef is om de kwaliteit van ingezameld pmd te verbeteren.

De ROVA heeft samen met de Wageningen Universiteit onderzoek gedaan. Daaruit bleek dat als een volle pmd-container meer dan 14 kilo weegt, er 95 procent kans is op vervuiling. In de proef gaan ze dit verder testen. Door containers te controleren, kan ROVA de kwaliteit van ingezameld pmd verbeteren. Dit helpt bij recycling en voorkomt verspilling van waardevolle grondstoffen. Ook leidt een betere scheiding tot minder restafval om te verbranden. 

Is pmd te veel vervuild, bijvoorbeeld met een zak restafval of gft-afval, dan is het niet goed recyclebaar. Maar het controleren van elke container is veel werk, daarom test ROVA of ze containers kunnen wegen en zo kunnen zien of er veel vervuiling in zit. In de eerste fase test de afvalinzamelaar of een gewicht van 14 kilo een betrouwbare aanwijzing is voor vervuiling. Daarnaast wordt gekeken wat er in de ‘te zware’ containers zit.