De Peruaanse sjamanen Sebastian Suclli (75) en zijn kleindochter Marisol Apaza (26) zijn van 10 juli tot 10 augustus in Nederland. Als hoeders van de aarde hebben zij de missie om mensen met hun kennis en kunde te laten ontwikkelen naar een nieuwe tijd. Die ontwikkeling is nodig als antwoord op de actuele uitdagingen van het veranderende klimaat en de wereld in beroering. Na een actief verblijf in het Gelderse Brummen, volgt een reis naar Roemenië.

Beide Q’ero sjamanen zijn afstammelingen van Inca sjamanen. Als vertolkers van de stem van de aarde (earthkeepers) zijn zij overtuigd dat het juist nu noodzakelijk is hun eeuwenoude inzichten, levenslessen en vaardigheden te delen met de mensen. Daarin liggen veel antwoorden voor actuele vragen besloten. Zij brengen een hoopvol perspectief.

Met het initiatief om te delen geven ze invulling aan de eeuwenoude Inca profetie dat als de aarde opwarmt, de gletsjers in de Andes smelten en de wereld getuige is van ingrijpende veranderingen, die wereld op het kruispunt staat van een nieuwe evolutiecyclus. Daarom verlaten zij uit eigen beweging, net als andere Q’ero sjamanen, hun traditionele woonomgeving in de hoge Andes en trekken zij de wereld in.

© Foto: Jeffrey van Londen