© Foto: RTV Ideaal / Gerard Koerntjes

In 2023 is de gemeente Oude IJsselstreek begonnen met de uitvoering van het Speelruimteplan ‘Samen naar buiten in Oude IJsselstreek’. In het speelruimteplan wordt beschreven wat de ambities zijn bij de inrichting en het beheer van de speelruimte in de gemeente. Zo worden speelruimtes in de toekomst meer ontmoetingsplekken voor jong en oud en is er aandacht voor klimaatadaptatie. Donderdag was er een presentatie van de drie ontwerpen van speeltuin Wezelhof in Silvolde.

De speelruimte in Oude IJsselstreek is onderzocht. De algemene conclusie is dat de 108 speelplekken goed zijn verdeeld over de gemeente. Wel is het aanbod behoorlijk eenzijdig gericht op jonge kinderen en zijn veel toestellen verouderd. Daarom gaat de gemeente de komende jaren de speeltuinen opnieuw inrichten. Om de speeltuinen zoveel mogelijk af te stemmen op de behoeftes van jong en oud, zullen we hen hier ook bij betrekken. Evenals de buurt en andere betrokkenen, zoals verenigingen, kinderopvanglocaties en buurtsportcoaches. Vorig jaar zijn op zes plekken in de gemeente speeltuinen vernieuwd.

Door middel van een (online) enquête zijn de wensen van omwonenden en gebruikers van de speeltuinen opgehaald. Aan de hand van deze input hebben verschillende bureaus ontwerpen gemaakt. Vervolgens kon men stemmen op één van de drie ontwerpen tijdens bijeenkomsten in de speeltuin. De ontwerpen met de meeste stemmen zijn uiteindelijk gerealiseerd. Voor dit jaar staat het herinrichten van zeven speeltuinen op het programma op de locaties; Terborg De Laegte en IJsselhof in Terborg, Kraaienhof en Gasthuisweg in Varsseveld, Wezelhof en Patrijsplein in Silvolde, Weegbree en Netterden De Bryde in Gendringen.

Op dit moment worden de ontwerpen per speeltuin gepresenteerd en kan er gestemd worden. Na de zomer zal dan direct gestart worden met de aanleg van de nieuwe speeltuinen.

Meer foto’s in ons fotoboek