In 2022 heeft het Brandweermuseum in Borculo een ambitieus bidbook voor de toekomst gepresenteerd. In het bidbook worden een aantal grote veranderingen aangegeven. Een belangrijke verandering is het in kaart brengen van de collectie van het museum. Dankzij het transformatiefonds van de gemeente Berkelland en andere sponsoren, zoals Fonds 2013 en de Vereniging Vrienden Brandweermuseum Borculo, zijn financiën bij elkaar gebracht om een digitaal registratiesysteem aan te schaffen. Dankzij dit systeem wordt de collectie op den duur ook op het internet zichtbaar.

Het eerste onderdeel van de collectie dat digitaal geregistreerd wordt is het materiaal van het stormrampendeel. De stormrampen zijn de meest ingrijpende incidenten welke Borculo ooit zijn overkomen de afgelopen honderd jaar. Het zijn belangrijke schakels in het verhaal van Borculo. Het Stormrampenmuseum is een historisch gegroeid onderdeel van het gehele museum. Na digitalisering krijgen de stormrampen een eigen belangrijke plek binnen het museum. Hierbij wordt gedacht aan het beleven van de ramp. Aan de vorm van presentatie in de toekomst wordt hard gewerkt.

In 2025 moet de nieuwe presentatie gerealiseerd zijn, in dit jaar is het honderd jaar geleden dat Borculo getroffen werd door de stormramp. Tot aan 2025 zal in het museum een video zichtbaar zijn over de stormrampen. Op 2 juni beginnen de werkgroepen collectie en techniek met het ontmantelen van het huidige stormrampendeel. Doel is om dit voor augustus gerealiseerd te hebben.

© Foto: Brandweermuseum Borculo