Negentig studenten van de opleiding Veiligheid & Vakmanschap (VeVa) van het Graafschap College hebben woensdag zwaar verwaarloosde graven van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog schoongemaakt op de begraafplaats aan de Loolaan in Doetinchem. Het initiatief werd georganiseerd in samenwerking met Stichting Doetinchem Herdenkt en de gemeentelijke buitendienst BUHA.
“Naar veel graven wordt eigenlijk niet zo vaak meer naar omgekeken”, vertelt docent van het Graafschap College Arjan Heuvel. “We wilde het zaadje planten van bewustwording over wat voor een ellende er komt kijken bij een oorlog en dat dit nooit meer mag gebeuren.” De studenten van de VeVa-opleiding kregen gedurende de hele dag verhalen te horen over de Tweede Wereldoorlog in Doetinchem. Zo werd er onder meer een korte documentaire laten zien over dit Brit Peter Thorne, die gevangen werd gehouden in De Kruisberg. Na het aanhoren van informatie brachten de leerlingen een bezoek aan meerdere locaties die belangrijk waren in de oorlog, waaronder voormalige gevangenis De Kruisberg. Volgens Karel Berkhuyzen van Stichting Doetinchem Herdenkt komt op deze manier de boodschap beter binnen. “Je kunt wel een saaie lezing houden over de oorlog, maar hierdoor trekt de aandacht vaak snel weg”, schetst Berkhuyzen. “Doordat ze ook daadwerkelijk op de plekken komen, zoals in de gevangenis en op de begraafplaats, komt het veel beter binnen.”
Studenten van de VeVa-opleiding beschrijven het schoonmaken van de graven als een eervolle taak. “Het is een heel bijzonder moment”, zegt student Delano Kromdijk. “Het is niet zomaar iets wat je even doet. Je bouwt een goede band op met je medestudenten, dus het is ook heel leuk.” Volgens de studenten waren ze ook vooral blij om er te zijn en om dit te mogen doen.
De betrokken partijen zijn tevreden over de eerste editie van de samenwerking. Mogelijk krijgt het een vaste plek in het onderwijsprogramma van de opleiding. “Er zijn al wel meer plannen om dit uit te breiden”, vertelt Heuvel. Ook de studenten denken dat het een goed idee zou zijn en zouden het graag vaker willen doen. “De ervaring is echt heel mooi”, vertelt Kromdijk. Het gevoel dat je iets doet en iets goed doet is heel mooi en je leert daarnaast veel over de geschiedenis.”
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met lokale omroep REGIO8
© Foto: REGIO8