Bij de verbouwing van een monumentaal huis aan de Bovenstraat in stadje Bronkhorst is een unieke archeologische vondst gedaan. Het gaat om een historische muntschat: 14 gouden en 18 zilveren munten, die kort na 1620 onder de vloer zijn verstopt. De schat wordt tentoongesteld in het Stedelijk Museum in Zutphen.

De muntschat werd tijdens de verbouwing van de woning gevonden, achter een loszittende steen. De oudste munt is een goudgulden uit de periode 1486-1495, maar circuleerde blijkbaar nog tot in de vroege 17e eeuw. Verder zijn er een dukaat uit 1531 en drie zilveren Engelse shillings uit 1582-84 en 1604-05 gevonden. De rest van de munten (goud, zilver en rijksdaalders) komt uit de Nederlanden en deze dateren uit de 17e eeuw, de jongste uit 1620.

Na de vondst nam de eigenaar van het pand direct contact op met de archeologische dienst van de gemeente Zutphen. De vondst werd ook gemeld bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. De munten zijn gereinigd, gedetermineerd en gefotografeerd. De gemeente Bronckhorst stelde vervolgens een bedrag beschikbaar voor het onderzoek en rapportage van het verhaal achter deze bijzondere muntschat.

Foto: Rob Verkerke

Meer foto’s in ons fotoboek