De familie Walvoort uit Loerbeek is omgeschakeld van gangbaar naar biologisch. Het bedrijf telt 75 zeugen, een kleine 600 vleesvarkens en 100 kippen. Daarnaast telen ze graan, mais en gras.

Zaterdagmorgen in ‘Hits bij de koffie’ op Radio Ideaal had Hugo Heideman een gesprek met Johan Walvoort. Samen met zijn vrouw Nancy runt hij biologische varkenshouderij ‘Klein Beekermark’ in Loerbeek. Van traditioneel naar biologisch boeren; alle facetten kwamen aan bod. Hoe zit het met het verdienmodel? wat eten de biologische varkens? hoeveel extra ruimte heb je nodig en hoe zit het met onderling overleg en samenwerking met andere biologische collega boeren.

Johan groeide op met de dieren en toen hij samen met zijn echtgenote de kans kreeg het bedrijf van haar ouders over te nemen, aarzelden ze geen moment. Het stel begon met een gangbare varkenshouderij, maar dat bleek al snel niet houdbaar. Het houden van zeugen kost veel geld, dus heb je er veel nodig om het enigszins rendabel te maken. ”Dan kom je bij schaalvergroting uit en dat willen we niet” aldus Walvoort. Johan zocht contact met andere boeren om te kijken naar alternatieve mogelijkheden.

Het werd een informatief en interessant gesprek.

© Foto: RTV Ideaal / Jeffrey van Londen