Het is op zaterdag een bekende trekpleister voor veel Duitsers, de markt in Winterswijk. Maar het marktplein is voor veel Winterswijkers ook een doorn in het oog als het gaat om de verkeersveiligheid, de weinige schaduwplekken in de zomer en het sfeerloze op de dagen dat er geen markt is. Om dit aan te pakken gaat de Markt volgend jaar helemaal op de schop. “De Markt is het economisch kloppend hart van Winterswijk”, zegt wethouder Elvira Schepers. “We willen dat graag voor de toekomst behouden en dus moet de Markt worden aangepakt.” Zo moet er tijdens marktdagen meer ruimte komen voor de horeca. Nu moeten terrassen twee keer in de week worden op- en afgebouwd om plaats te maken voor de marktkramen.

“Daardoor gaan onze spullen sneller kapot”, zegt Carlijn Kiekebosch van restaurant De Zwaan en bestuurslid van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Winterswijk. “We moeten eens in de vier jaar een nieuw terras aanschaffen. Als het we het kunnen laten staan, kunnen we ook wat duurdere spullen kopen.” Hoe het er straks precies uit gaat zien op de Markt is nog niet duidelijk, maar wat vast staat is dat auto ’s in de toekomst rond de Markt worden geweerd, parkeerplekken verdwijnen, meer bomen worden aangeplant om het plein hittebestendiger te maken en de verbinding tussen de winkelstraten wordt verbeterd.

De gemeente Winterswijk verwacht dat de schop in 2024 de grond in kan. “Dit doen we in overleg met onze ondernemers”, zegt Schepers. “We willen de overlast die er zal zijn tot een minimum beperken.”

© Foto: Peter van der Wel