De zeven Gelderse gemeenten in Regio Stedendriehoek ondertekenen op 8 maart in Zutphen met minister Hugo de Jonge en gedeputeerde van de provincie Gelderland Peter Kerris de woondeal Regio Stedendriehoek. Hierin staat hoeveel woningen er in de regio gebouwd zullen worden tot 2030, waar dit gaat gebeuren en wat het aandeel betaalbare woningen zal zijn.

De afspraken zijn een nieuw startpunt voor een gezamenlijke aanpak van de woningbouwopgave. Met de woondeal leggen gemeenten, woningcorporaties, provincie en Rijk de hoeveelheid te bouwen woningen en het aandeel sociale en betaalbare woningen vast. Op basis van deze afspraken slaan corporaties, bouwers, gemeenten, regio, provincie en Rijk de handen ineen om als partners de woningbouwopgave aan te pakken.

‘Ook in onze regio moet je lang wachten op een betaalbare woning. Daarom spreken we in deze woondeal met elkaar af dat minstens 70% van alle te bouwen woningen tot 2030 betaalbaar moeten zijn. Niet alleen in Apeldoorn, ook in Brummen, Epe, Heerde, Voorst, Lochem en Zutphen bouwen we sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen’ aldus Eva Boswinkel, wethouder gemeente Zutphen en portefeuillehouder wonen van Regio Stedendriehoek.

In totaal is nu afgesproken dat er in de Gelderse gemeenten van de regio Stedendriehoek de komende jaren 17.000 woningen gebouwd gaan worden. Gemeente Apeldoorn neemt met de bouw van 8800 woningen de helft van de woningbouw in de regio voor hun rekening, waarvan 6700 betaalbare woningen. Dit zijn zowel sociale huurwoningen als betaalbare koopwoningen.

© Foto: Jolanda van Velzen