Op 14 oktober vindt om 11.00 uur op de algemene begraafplaats in Steenderen een herdenkingsceremonie plaats voor de Canadese Luitenant John Gordon (Jack) Kavanagh. Jack Kavanagh kwam op 5 april 1945 om bij de bevrijding van Nederland in de omgeving van Rha.
Door verschillende oorzaken werd Lt. Kavanaugh als onbekende soldaat in een tijdelijk graf neergelegd in de buurt van de locatie waar hij omkwam. Vervolgens werd hij enige tijd later als onbekende soldaat te ruste gelegd op de Algemene Begraafplaats in Steenderen. Voorheen stond op het 10e graf de datum 16 april 1945 wat leidde tot jarenlange onduidelijkheid over de identiteit van de overledene. In 2001 richtten de inwoners van Rha een monument, een herinneringstuin, op voor de 8 leden van The Queen’s Own Rifles of Canada die op 5 en 6 april 1945 sneuvelden bij de bevrijding van Rha. Op de herinneringsplaquette staat ook Jack Kavanagh vermeld. Op basis van verschillende onderzoeken werd geconcludeerd dat de onbekende soldaat in Steenderen John Gordon Kavanagh moet zijn en werden voorbereidingen getroffen om een Headstone Dedication ceremony te houden waarbij John Gordon Kavanagh’s naam op een nieuwe grafsteen op het graf wordt geplaatst.
Door corona kan een ceremonie pas nu plaatsvinden. Dit gebeurt op 14 oktober om 11.00 uur op de Algemene Begraafplaats van Steenderen. Een delegatie van 30 personen van de Queen’s Own Rifles of Canada, het regiment van Jack Kavanagh, levert een erewacht. Het Nederlandse zuster regiment van de Limburgse Jagers is ook present bij de plechtigheid net als de Nederlandse tak van de Royal Canadian Legion (Branch V) met een vaandelwacht. De neef van de overleden luitenant John Gordon Kavanagh en zijn vrouw zullen ook aanwezig zijn bij de ceremonie. Namens de gemeente houdt loco-burgemeester Antoon Peppelman een toespraak, net als de Canadese Defensie Attaché, Colonel Marc Lafortune. Basisschoolleerlingen van groep 8 uit het dorp leveren assistentie tijdens de plechtigheid, onder andere bij het neerleggen van de kransen. Jong en oud bewijst hiermee 77 jaar na dato de laatste eer bewijzen aan een van onze bevrijders.