Het Hummelose Volksfeest (vaak de Hummelse Kermis genoemd) wordt sinds mensenheugenis gehouden op de tweede woensdag van september en de dinsdag ervoor.
Het is een feest van en voor de Hummelose bevolking dat bol staat van oude tradities zoals de optochten van schutters en ruiters, ringsteken te paard, bielemannen die geesten verjagen, vaandelslaan, spelletjes voor de jeugd, vogelknuppelen en het vogelschieten met oude geweren. Het is een traditie die haar oorsprong heeft in de aloude oogstfeesten. De Hummelose bevolking bestond in vroeger jaren voor het grootste gedeelte uit boeren die na het binnenhalen van de oogst zich een dag wilden vermaken.
De bielemannen (in Oost-Nederland bielemans genoemd) zouden de vruchtbaarheidsgeesten voorstellen, ze dansen met opgeheven handen om zo de zegen van de goden over de vruchtbaarheid van het land af te smeken. Hun dans is als die van clowns, daarmee de grilligheid van de demonen uitbeeldend. De bijl die zij meedragen, herinnert aan de god van de bliksem.
De militaire uniformen van de bielemans waren destijds versleten, geld voor nieuwe was er niet. Uit verschillende lappen stof werden nieuwe pakken gemaakt en zo ontstond de bonte outfit van de huidige bieleman.
© Foto: Han van der Lans