© Foto: Mark Koeleman

Vogelwerkgroep Noordwest-Achterhoek heeft in en rond de gemeente Lochem 600 nestkasten van bosuil, steenuil, kerkuil en torenvalk opgehangen en worden door vrijwilligers gecontroleerd. Mark en Dorien controleren rond Barchem een honderdtal nestkasten van bosuil, steenuil, kerkuil en torenvalk. Bijzondere vogels die alle hulp goed kunnen gebruiken.

Weinig uilen worden volwassen. Slechts 30 procent van de jongen overleeft het eerste levensjaar ”Wat niet helpt zijn natte voorjaren en zomers, dan is het lastig jagen op muizen door de ouders en zien we bijvoorbeeld steenuilpullen van 20 dagen oud dood in de kast liggen door gebrek aan voedsel. Of komen we broedparen tegen die zijn begonnen met vijf eieren waarvan er nog maar één steenuil jong is overgebleven” aldus Mark en Dorien.

Eind maart beginnen de vrijwilligers met de eerste controle van de nestkasten. Met een endoscoop aan een hengel spieken ze voorzichtig in de bosuilenkast en kijken of de kast bezet is. Vrouw bosuil blijft dan rustig doorbroeden en drie weken later staat dan het volgende bezoek op de planning voor die kast. Meestal zijn er dan pullen zichtbaar en kunnen de controleurs aan de hand van voorbeeldfoto’s zien hoe oud de pullen ongeveer zijn. Zo wordt er een schema gemaakt wanneer de ringer kan komen om de jonge uilen te ringen.

Om de vogels goed in de gaten te houden, is ringen belangrijk. De ringer gaat aan het werk als de controleurs het nodige voorwerk hebben gedaan. Behalve dat de pullen een perfect passende ring krijgen aangemeten, wordt op dat moment ook hun conditie gemeten aan de hand van de lengte van de vleugel en hun gewicht. Die getallen worden vergeleken met standaardwaarden en zo wordt duidelijk of vogels in een goede conditie zijn of niet.

Mocht je een dode vogel met ring vinden, meld deze dan terug bij de plaatselijke vogelwerkgroep. Dat is belangrijk om inschattingen te kunnen maken van aantallen vogels en hoe ze leven en hoever ze van de geboorteplek zijn verwijderd en hoe oud de vogel is geworden. De Vogelwerkgroep zit te springen om vrijwilligers. Van controleurs en schoonmakers van kasten, tot kastenbouwers en administratief werk. Het tellen van zwaluwen en het veilig stellen van weidevogelnesten komt ook aan de orde bij de vogelwerkgroep.

Meer foto’s in ons fotoboek