© Foto: gemeente Aalten

De gemeente Aalten reikt jaarlijks de Erfgoedprijs uit. Voor deze prijs kunnen personen en organisaties worden voorgedragen. Op basis van het advies van de Commissie Omgevingskwaliteit, heeft het college van burgemeester en wethouders vier kandidaten genomineerd die in aanmerking komen voor de Erfgoedprijs 2024. Oude begraafplaats Dinxperlo met de vrijwilligers, Herman Testerink, Jessica Demkes en Hans de Graaf zijn de genomineerden.

Een groep van ongeveer tien vrijwilligers voert op de oude begraafplaats in Dinxperlo diverse opknapwerkzaamheden uit, zoals het onderhouden van oorlogsgraven, restaureren van historische graven, opknappen van het baarhuisje, oprichten van een klokkenstoel en onderhoud van paden en groen. De begraafplaats, opgericht in 1829, bevat graven van lokale helden, burgemeesters en Tweede Wereldoorlog slachtoffers en is van grote culturele en historische waarde. Sinds 2019 werken vrijwilligers wekelijks aan het herstel en onderhoud, zodat dit een verzorgde en respectvolle begraafplaats blijft.

Herman Testerink heeft een bijgebouw in de tuin prachtig en stijlvol opgeknapt. Hij heeft nog steeds het oude ambacht vakmanschap in de vingers, hetgeen zeldzamer begint te worden. Ook voor het maken van een bijzonder schilderij draait hij zijn hand niet om.

Jessica Demkes is genomineerd voor haar rol bij het oprichten van het Euregionaal Historisch Documentatie Centrum (EHDC) in Aalten. Samen met haar man kocht ze een voormalig kerkje om het documentatiecentrum te starten. Zij verzamelen waardevol historisch materiaal over de Achterhoek, inclusief informatie over boerderijen, kastelen en stamboomonderzoek. Sinds de oprichting in 2016 en de stichtingsstatus in 2018, wordt het EHDC volledig gerund door vrijwilligers. Demkes’ initiatief draagt hiermee in grote mate bij aan het behoud van historie en erfgoed in de gemeente Aalten en de Euregionale regio.

Hans de Graaf heeft een omvangrijke bijdrage geleverd aan het behoud en de promotie van cultureel erfgoed in de regio Aalten. Hij is zo’n 15 jaar bestuurslid van ADW geweest en schreef diverse publicaties over historische onderwerpen. Als voorzitter van de Vereniging Aaltense Musea (2005-2010), tegenwoordig het Nationaal Onderduikmuseum, verkreeg hij subsidies voor educatieve programma’s. En ook als voorzitter van Bredevoorts Belang (2009-2020) regelde hij renovaties en subsidieaanvragen. Als lid van de Commissie Cultureel Erfgoed (2011-2022) adviseerde hij de gemeente Aalten en was betrokken bij kunstprojecten. Hij ondersteunde bij de ontwikkeling van educatieve leskoffers en was actief in het onderhoud van historische begraafplaatsen. Hij leverde teksten en beelden voor erfgoedinformatiepanelen aan en schreef het boek ‘Windesheimers op de heide’ over Klooster Nazareth bij Bredevoort, waarvoor hij vorig jaar een publieksdag archeologie organiseerde.

De Erfgoedprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon, organisatie of vereniging die op eigen initiatief met veel inzet en/of financiële inbreng een bouwwerk met historische waarde heeft gerestaureerd of heeft laten restaureren. Ook het plegen van groot achterstallig onderhoud, waardoor dreigend verval is voorkomen, komt in aanmerking voor de prijs. Verder kunnen personen of organisaties die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het erfgoed in de gemeente Aalten in brede zin worden voorgedragen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 250,- en een kunstwerk ter waarde van € 350,- dat betrekking heeft op het pand of het gebied waarvoor de winnaar zich heeft ingezet.

Eén van de genomineerden wint de Erfgoedprijs gemeente Aalten 2024. Wie dat wordt, wordt bekendgemaakt op donderdagavond 5 september, tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Koppelkerk in Bredevoort voor genodigden en geïnteresseerden.