© Foto: REGIO8

De Doetinchemse Bryan Berendsen is van kleins af aan al helemaal gek van voetbalshirts. Naast dat hij een eigen collectie heeft, is hij nu ook het platform footballcollectors.nl begonnen. Daar deelt hij verhalen van mensen met dezelfde verzamelhobby als hij.

“Ik begon een tijdje geleden met het delen van mijn shirtjescollectie op Twitter. Toen kwam ik erachter dat er echt veel meer mensen zijn die dat doen”, zegt Berendsen. Die verhalen van andere brachten hem op een idee: “Ieder shirt heeft een verhaal, ik wilde die verhalen graag verzamelen op één platform. Ik ben al mensen tegengekomen met meer dan honderd en soms bijna 3000 voetbalshirts. Dat is echt heel gaaf.”

Hoewel de website pas kort online is, stijgt het aantal lezers gestaag. “We zijn nu anderhalve maand live. We hebben toch al zo’n zeshonderd lezers. Er staan nu negen verhalen op en er komen nog genoeg verhalen aan”, zegt de verzamelaar. Hij wil zijn platform zoveel mogelijk laten groeien: “Ik wil nog wel honderd of duizend verhalen maken. Op den duur ook video’s. In de toekomst ga ik ook met clubs en spelers over bijzondere voetbalshirts.

De eigen collectie van Berendsen bestaat nu uit ruim zestig shirts. Hij heeft een voorliefde voor Spaanse shirts. “Mijn eerste zelf gekochte shirt was ook van Barcelona. Dit jaar wil ik het thuisshirt van die club ook hebben, die lijkt namelijk op het mooiste shirt van Barcelona ooit uit 1999.” Die heilige graal voor hem, dat shirt uit 1999 ontbreekt nog in de collectie: “Ik zoek nog een origineel shirt, het liefst bedrukt. Zo’n exemplaar koop ik het liefst van een verzamelaar.”

De Doetinchemmer zoekt het ook wat dichter bij huis. In zijn collectie heeft hij meerdere shirts van De Graafschap. Vooral voor het nieuwe thuisshirt van dit seizoen snelde hij zich naar de fanshop. “Ik vind dat het shirt van dit jaar, met een grote Achterhoekse vlag op de borst, echt thuishoort in mijn Achterhoekse collectie”, aldus Berendsen. Aan de muur prijkt ook een ingelijst thuisshirt van de Superboeren.

Hij heeft nog wel meer shirts van Nederlandse clubs, toch komt er één absoluut niet tussen zijn collectie te hangen: “Een Ajax-shirt past hier niet tussen. Ik kan soms de shirts wel waarderen, maar het is dan jammer dat het van die club is. Haha” Is er dan helemaal geen shirt van de Amsterdammers in zijn woning te vinden? “Zeker wel. Mijn vriendin is gelukkig ook gek van voetbal, maar helaas voor Ajax. Ze heeft ook shirts, maar die komen hier niet op het rek.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8