© Foto: REGIO8 (archief)

Inwoners van de Achterhoek worden aangeraden zich tijdens het warme weer niet te verkoelen in zwemplas Stroombroek bij Braamt. Na de PFAS-besmetting in De Betteld in Zelhem en Het Blauwe Meer in Dinxperlo, geeft provincie Gelderland nu een waarschuwing af voor zwemmersjeuk.

‘Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door een parasiet van watervogels. Deze parasiet komt via de uitwerpselen van watervogels in het water terecht’, laat de provincie weten. ‘Uit de parasieteitjes komen vervolgens larfjes die op zoek gaan naar watervogels en dringen via de huid of poten naar binnen.’ Een zwemmer kan ook in aanraking komen met deze larven. Ondanks dat het niet heel gevaarlijk is kan het wel voor huidirritatie zorgen, die binnen een week verdwijnt.

Naast de vondst van zwemmersjeuk in het water van Stroombroek is er een zwemverbod van kracht voor het water van camping De Betteld. Hier is, net als in Het Blauwe Meer, een hoge PFAS-waarde aangetroffen. Het is nog onduidelijk hoelang het verbod en de waarschuwingen zullen gelden. Eerder was voor het water van de Oosterwijkse Vloed en de Baakse Beek rondom Hengelo ook een waarschuwing van kracht, maar deze is weer ingetrokken.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8