© Foto: REGIO8

Toldieks Belang gaat, in samenwerking met Dorpsraad Hummelo, Achter-Drempt en een groep bezorgde inwoners, met juristen en advocaten een zienswijze opstellen. De belangenvereniging is niet blij met de plannen van Defensie om mogelijk een munitiedepot aan de Muizengatweg te realiseren en stelt zich strijdbaar op.

‘We stellen ook zienswijzen op voor burgers en ondernemers, die iedereen kan ondertekenen’, schrijft het team van Toldieks Belang op hun website. ‘Met al deze zienswijzen willen wij defensie demotiveren om haar plannen bij ons door te zetten.’ Naast het opstellen van een zienswijze heeft de belangenvereniging ook protestposters ontwikkeld, die in de omgeving van de Muizengatweg zichtbaar zijn.

Ondanks de gemeente Bronckhorst tijdens de infoavond in Toldijk niet een duidelijk standpunt in wilde nemen, hebben de politici in de gemeente dit inmiddels wel gedaan. “Wij zien dit als iets dat wij bereikt hebben door aan te geven dat wij willen dat de gemeente een standpunt in neemt”, aldus Dinand Garritsen, bestuurslid van Toldieks Belang. “Alle politieke fracties zijn benaderd en inmiddels is duidelijk dat geen enkele partij de plannen van Defensie ondersteunt.”

Met het benaderen van alle fracties heeft Toldieks Belang een belangrijke stap gezet. Tijdens de infoavond in Toldijk liet een vertegenwoordiger van Defensie weten dat bestuurlijk en maatschappelijk draagvlak een belangrijke maatstaaf is of het depot ook daadwerkelijk aan de Muizengatweg komt of niet. “In onze ogen is er geen bestuurlijk draagvlak”, aldus Garritsen. De term ‘maatschappelijk draagvlak’ lijkt in Toldijk niet eens genoemd te hoeven worden. “Wij durven te stellen dat nergens de impact zo groot is als hier in Toldijk, 55% van de bevolking wordt geraakt”, aldus het bestuurslid. “Binnen twee generaties zal Toldijk leeg zijn.”

Enkele weken na de infoavond in Toldijk is de gemeente toch met een statement gekomen. ‘De gemeente Bronckhorst vindt dat de impact van een munitiedepot op de gemeenschappen van Toldijk, Hummelo en Achter-Drempt dusdanig ontwrichtend zou zijn dat de locatie ongeschikt lijkt voor munitieopslag. Hoewel er begrip is voor Defensies zoektocht naar geschikte locaties, acht het college deze plek ongewenst. Het college zal na de zomer in gesprek gaan met de gemeenteraad om tot een definitief gezamenlijk standpunt te komen, waarbij ook de input van de werkgroep Munitieopslag zal worden meegenomen’, aldus het college van Bronckhorst.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8