Het nieuwste nummer van het tijdschrift ‘Um Zellem’, uitgegeven door de Oudheidkundige Vereniging Salehem, biedt weer een rijke verzameling verhalen die variëren van lokale historie tot nostalgische anekdotes.
Het openingsartikel is gewijd aan de Dorpsschool Halle, die op 1 september 2024 precies 100 jaar geleden van start ging. Het waren roerige tijden in Halle destijds. Omdat ze ontevreden waren met het gebrekkige niveau van de bestaande openbare lagere school had een groep ouders een eigen ‘bijzonder-neutrale’ school opgericht. Een eeuw later onderscheidt de Dorpsschool Halle zich nog steeds door een eigen aanpak. Zo wordt de leerstof opgehangen aan wisselende thema’s, telkens afgesloten met een excursie.
Met voormalig huisarts Johan de Boer (90) worden herinneringen opgehaald uit zijn lange loopbaan in Zelhem en omstreken. Daarnaast heeft het echtpaar De Boer samen met andere enthousiastelingen een grote rol gespeeld bij het tot stand komen van allerlei voorzieningen op sociaal en cultureel gebied. Verder een artikel over bakhuisjes, zoals die nog te vinden zijn in Zelhem en omgeving. Aanleiding is de uitbreiding van museum Smedekinck met een eigen bakhuisje in originele stijl, dat inmiddels volop in bedrijf is. De vrijwilligers van het museum bakken nu zelf broodjes en bolussen en presenteren die aan de bezoekers.
Gerdien en Jan Saalmink hebben zich verdiept in de wereldwijde verspreiding van de naam Zelhem in al zijn varianten, van het Salehem uit de tijd van Ludger tot het hedendaagse Zelhem/Zellem. Dat levert soms verrassende feiten en verhalen op. Ook bijna een eeuw geleden hebben zich perikelen voorgedaan rond de zondagsrust in Zelhem. Met name in de christelijke hoek was het een doorn in het oog dat de vrije zondag steeds meer werd benut voor het organiseren van allerhande feestelijkheden.
Als dialectverhaal deze keer een authentieke episode uit de memoires van Hendrika Vos-Oldenhave. Daarin beschrijft ze op ontroerende wijze haar jeugdherinneringen aan de ‘bakkeri-je’ van haar oom Derk Oldenhave aan de Smidstraat, zo rond 1900. Na haar huwelijk met Albert Vos in 1914 neemt ze samen met haar man de winkel over van haar nicht ‘tante Mies’. In de serie portretten van vrijwilligers van museum Smedekinck is deze keer Hetty Toonk aan de beurt.
Um Zellem nummer 19 is vanaf 23 augustus verkrijgbaar bij de Read Shop en bij museum Smedekinck, beide in Zelhem.