© Foto: RTV Ideaal / Johan Braakman

In Lochem hebben lokale boeren en burgers de handen ineengeslagen om deze duurzame benadering van landbouw te bevorderen. Burgerinitiatieven zoals fietstochten en wandelingen langs bedrijven zijn een prachtig voorbeeld van hoe gemeenschappen actief betrokken raken bij het ondersteunen van natuurinclusieve landbouw.

Deze fietstochten en wandelingen bieden een unieke kans om de lokale landbouwpraktijken te ervaren, waarbij bezoekers direct kunnen zien, ruiken en proeven hoe landbouw en natuur samen kunnen gaan. De tochten benadrukken niet alleen de biodiversiteit en de rijkdom aan planten en dieren, maar laten ook zien hoe boeren financieel kunnen gedijen binnen deze duurzame modellen. Het is een beweging die zowel ecologisch als economisch welzijn bevordert, en die de gemeenschap van Lochem op de kaart zet als een voorbeeld van innovatieve en verantwoorde landbouw.

Natuurmonumenten en Vrienden van Velhorst zetten zich in voor duurzaam agrarisch beheer op Landgoed Velhorst. Hun missie is het bevorderen van biodiversiteit en natuurbehoud, terwijl ze tegelijkertijd hoogwaardige biologische producten telen. Door natuurinclusieve en kringlooplandbouw toe te passen, dragen ze zorg voor de bodem en het landschap. Met een korte keten verdienmodel streven ze naar economische duurzaamheid, waarbij ze de lokale gemeenschap en boeren actief betrekken en inspireren.

 ‘T Gagel is een historische boerderij in Lochem, omgetoverd tot een centrum voor regeneratieve landbouw. Het biedt een unieke combinatie van voedselproductie, educatie en recreatie, en functioneert als een ontmoetingsplek en internationaal leercentrum. Met 43 hectare landbouwgrond en ongeveer 2 hectare bos, zet ‘T Gagel zich in voor het gezonder maken van de bodem en het bevorderen van een duurzame toekomst.

Meer foto’s in ons fotoboek