© Foto: Nationale Jammarkt Neede

Met een Achterhoekse twist arriveert de nieuwe Jamkoningin bij het hoofdpodium in het Needse centrum. Onder grote belangstelling betreedt de nieuwe Jamkoningin het podium om de versiersels in ontvangst te nemen van haar voorganger Fabiën Derksen. Burgemeester Joost van Oostrum heet de nieuwe (J)ambassadeur van harte welkom.

De afgelopen weken gonsden in het jamdorp al een aantal namen rond. Groot was de verrassing dat Gini Floors de titel Jamkoningin 2024 mag dragen. De hofdames Inge en Monika kijken glunderend toe. Het is weer gelukt, de huidige koningin is tot het laatst toe geheim gebleven. “En voor wie het nog niet weet de nieuwe Jamkoningin woont in de enige straat van Neede waar fruitbomen staan. Hier woont ook kabouter Jam. Gini Floors is zelfs voorgedragen door haar buurtbewoners”, legt voorzitter Ronnie Konniger uit.

De nieuwe Jamkoningin straalt en geniet direct van haar erebaan. Jamkoningin Gini Floors vertelt dat ze ontzettend veel zin heeft om vandaag te schitteren op de Nationale Jammarkt. Ze verheugt zich op het proeven van de jams, chutneys en andere fruitige lekkernijen. Haar voorkeur gaat uit naar jam van aardbeien, gember en vijgen. “Vandaag maak ik gezellig een praatje met standhouders en bezoekers van de markt. En als het nodig is kuieren we gezellig in het dialect”, laat de Jamkoningin 2024 weten.

Ondanks de herinrichting van het dorp is de Nationale Jammarkt op de vertrouwede locatie in het dorp. “Echt fijn dat de unieke markt met ruim zestig standhouders hun zomers lekkernijen kunnen presenteren in het vernieuwde Needse centrum”, vertelt voorzitter Konniger.