© Foto: REGIO8

De waarschuwing voor zwemmersjeuk in recreatieplas Stroombroek bij Braamt is ingetrokken. Op 13 augustus werd duidelijk dat er een parasiet in het water zat, die bij aanraking met zwemmers voor jeuk kan zorgen.

‘De afgelopen periode zijn er nagenoeg geen gezondheidsklachten gemeld bij de GGD, de beheerder van de recreatieplas en of het Provincieloket’, schrijft de provincie Gelderland. ‘De verwachting is daarom dat de kans om zwemmersjeuk op te lopen na het zwemmen in het zwemwater van recreatieplas stroombroek is afgenomen.’ Ondanks dat het zwemwater weer begaanbaar lijkt te zijn is dit niet gebaseerd op metingen. Het kan ook zo zijn dat er, door de waarschuwing, simpelweg niemand in het water is gaan zwemmen waardoor er nagenoeg geen meldingen zijn gemaakt.

De provincie laat weten dat er altijd een kans is om zwemmersjeuk op te lopen: ‘Omdat de parasiet van nature voorkomt in oppervlaktewater blijft de kans altijd bestaan om zwemmersjeuk op te lopen. De aandoening is hinderlijk, maar verder onschuldig.’ De jeuk ontstaat door larven van parasieteitjes, die door de uitwerpselen van watervogels in het water komen.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8