© Foto: REGIO8

Het is alarmfase 1 als het aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ligt. Zij verwachten een collectief tekort van ruim drie miljard euro in het ravijnjaar 2026 bij de Nederlandse gemeenten. Deze week kwam er een gezamenlijke noodkreet richting het Rijk; ook in de Achterhoek zijn er grote zorgen met Prinsjesdag in aantocht.

“We voelen niet altijd evenveel liefde vanuit Den Haag voor gemeenten en hun inwoners”, aldus de Doetinchemse burgemeester Mark Boumans. De bestuurder denkt dat de ravijnjaren grote gevolgen kunnen hebben voor de Achterhoekse samenleving. “Het gaat over de voorzieningen voor onze inwoners, of het nu gaat om sport, cultuur of onderwijshuisvesting. Er moet ergens geld vandaan komen, en als wij niet genoeg krijgen van de Rijksoverheid, zullen wij dat hier in de lokale gemeenschap voelen.”

Wethouder Ted Kok van Aalten heeft, met het oog op het ravijnjaar 2026, als eerste bestuurder in de Achterhoek openlijk om financiële steun gevraagd vanuit Den Haag. Voor de gemeenten in Nederland dreigt in 2026 een tekort, en volgens Kok staan het welzijn en de leefbaarheid in Aalten onder grote druk. “De grens is bereikt”, stelt Kok. Aalten sluit zich aan bij de landelijke actie ‘Je gemeente doet er alles aan’, en Lochem volgt dat voorbeeld inmiddels. Burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk stemde op sociale media in met de noodroep vanuit Aalten.

Ook Doetinchem gaat actie voeren. In bushokjes komen posters te hangen. Maar is dat niet vooral een signaal naar de inwoners? Moet de focus niet juist op Den Haag liggen? “Ik kan mij voorstellen dat de regering of het kabinet denkt: ach, al die gemeentebestuurders, dat geloven we wel”, aldus Boumans. “Maar als er een signaal komt van de inwoners, doet dat veel meer. Ik hoop dat dat wel doordringt.”

Was de oekaze van Kok geen politiek spel? Volgens Boumans is het juist goed dat er zulke geluiden uit de Achterhoek komen: “We moeten een beetje met elkaar op de trommel slaan om Den Haag wakker te maken, om te laten weten dat het ravijnjaar er echt aan komt. We moeten duidelijk maken dat het voor gemeenten niet makkelijk wordt, en nog erger, voor onze inwoners ook niet.”

Boumans is ook vicevoorzitter van de VNG, Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Heeft hij in die hoedanigheid iets opgevangen over mogelijk extra gelden richting de gemeenten? “De verwachtingen zijn niet positief. De besprekingen voor de zomer waren ook heel ingewikkeld en het moest van ver komen. De signalen van het huidige kabinet zijn niet dat we denken: dit wordt hosanna en feest.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8