© Foto: Monumentenprijs Bronckhorst

Landgoed ’t Medler in Vorden en Liander zijn de winnaars van de Monumentenprijs Bronckhorst 2024. Het is voor het eerst dat de monumentenprijs ex aequo wordt toegekend. Landgoed ‘t Medler heeft de prijs gewonnen voor de uitvoering van de eerste fase van het watersysteemherstel op het landgoed en de vooruitstrevende blik op het beheer van het landgoed. Liander heeft de prijs gekregen voor de restauratie en het hergebruik van een historisch transformatiehuisje in Baak. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 250 euro en een pentekening.

Het transformatorhuisje van Liander is een gebouwtje waarin toestellen voor het transformeren van elektrische stroom zijn ondergebracht. Het huisje is gelegen aan de Bakermarksedijk, in het buitengebied van Baak. Het is vermoedelijk in de jaren dertig van de twintigste eeuw gebouwd. Het gebouwtje is gered van de sloop en vervolgens door Liander op een kundige wijze gerestaureerd, passend in het landschap.

Landgoed ‘t Medler in Vorden en Waterschap Rijn en IJssel hebben met een groot aantal belanghebbenden een inrichtingsplan gemaakt voor de watermaatregelen op landgoed. Het doel is om het natuurlijke watersysteem te herstellen, zodat deze klimaatbestendig wordt en dus om kan gaan met zowel extreme droogte als met hevige neerslag. Dit gebeurt door het water ondergronds langer vast te houden en kwalitatief hoogwaardig kwelwater meer invloed te geven. Een ander belangrijk doel is om de cultuurhistorische en landschappelijke waarden te versterken. Ook moet het inrichtingsplan de omstandigheden creëren voor zowel ecologisch als bedrijfsmatig toekomstbestendige agrarische bedrijven. Op dit moment is ‘t Medler bezig met de eerste fase van het uitvoeringsplan.

De gemeente Bronckhorst reikt jaarlijks de Monumentenprijs uit aan een initiatiefnemer die met veel passie en enthousiasme de restauratie of verbouwing van een karakteristiek pand oppakt. Dit jaar is de prijs dus ook een waardering voor een alomvattend project voor de uiteindelijke duurzame instandhouding van een landgoed. “Bronckhorst heeft veel gebouwen van waarde die we in stand willen houden. Met deze prijs spreken wij onze waardering uit aan inwoners en organisaties die met smaakvolle restauraties een bijdrage leveren aan het verfraaien van hun omgeving en die van Bronckhorst” aldus Wethouder Wilko Pelgrom.

De officiële uitreiking van de monumentenprijs vindt zoals ieder jaar plaats tijdens de aftrap van de Open Monumentendagen in september. Deze vindt dit jaar plaats op woensdag 11 september vanaf 20:00 uur in Museum Smedekinck in Zelhem.